Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Πολιούχων του Κορυδαλλού.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 η Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Πολιούχων του Κορυδαλλού.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Γεώργιο Ζώρζο, τους συνεφημερίους του και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στο ιερό Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε πίστη στον Θεό, ως τον «Ποιητήν Ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων…». Βλέπουμε τα ορατά και τα βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Είναι, ωστόσο, τα λίγα, τα ελάχιστα της Δημιουργίας, το εύρος της Οποίας είναι ασύλληπτο στην περιορισμένη αντιληπτικότητά μας. Τα περισσότερα και ποιοτικότερα δεν είναι εδώ, γι’ αυτά ετοιμαζόμαστε και αυτά μας αναμένουν».
Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος τόνισε: «Προσεγγίζοντες λοιπόν πνευματικά το θέμα των Αγίων Αγγέλων, δεχόμαστε και κηρύσσουμε ότι οι άγιοι άγγελοι είναι αόρατα πλάσματα του Θεού. Είναι πνευματικά όντα, πλασμένα να διακονούν, να υμνούν και να δοξάζουν τον Θεό. Παράλληλα υπηρετούν και βοηθούν τους πιστούς, ώστε να εκτελούν το θείο θέλημα, κάνοντας το καλό στους συνανθρώπους».
«Και μείς στις δυσκολίες, στις ανάγκες και στους πειρασμούς της ζωής μας ζητούμε από τον Θεό να στείλει τους αγγέλους Του, να μας βοηθήσουν. Κάθε άνθρωπος έχει τον προστάτη, φύλακα άγγελό του. Είναι κοντά του, τον βλέπει, τον βοηθάει στο καλό, χαίρεται με την πρόοδό του, λυπάται με τα λάθη του. Μένει μαζί του ως το τέλος της ζωής του και στο τέλος, κατά την εκδημία του, οδηγεί την ψυχή από τούτη την πρόσκαιρη ζωή στην άλλη, την αιώνια» – πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: «Σύμφωνα με την Αγία γραφή, τα τάγματα των αγγέλων που δημιούργησε ο Θεός, πριν από την ορατή φύση, ήταν δέκα. Ωστόσο, ένα με αρχηγό τον Εωσφόρο, εξέπεσε λόγω αλαζονείας. Εκείνη τη στιγμή της φοβερής ανταρσίας ακούστηκε η φωνή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ προς τις μυριάδες των αγγέλων: «Στώμεν καλώς»! Έτσι η Ουράνια τάξη αποκαταστάθηκε και ο Εωσφόρος με την ομάδα του εξέπεσε στα Τάρταρα. Τα εννέα αγγελικά τάγματα είναι: Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Θρόνοι, Κυριότητες, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις, Χερουβείμ, Σεραφείμ. Οι πιστοί τους ονομάζουμε ΑΣΩΜΑΤΟΥΣ, αφού δεν έχουν υλικό σώμα. Τους ονομάζουμε και ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ, ως επικεφαλής των αγγελικών ταγμάτων».
Να αναφερθεί ότι τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Ευάγγελος Βασιλείου συνοδεία πολυπληθούς βυζαντινού χορού και ο Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Εσταυρωμένου Αιγάλεω κ. Δημήτριος Ζάχαρης.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παρουσία του Δημάρχου Κορυδαλλού κ. Νικολάου Χουρσαλά, βουλευτών, εκπροσώπων φορέων και μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Να σημειωθεί ότι την Εικόνα συνόδευε άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, ο Σύλλογος Κρητών Κορυδαλλού, αντιπροσωπείες των Σχολείων του Δήμου, υπό τους ήχους των φιλαρμονικών του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ την τήρηση της τάξεως είχε αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα και η Τροχαία Κορυδαλλού.
Επίσης στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν παιδιά από τις νεανικές συνάξεις του Ιερού Ναού, που αριθμούν 100 παιδιά του δημοτικού και 160 παιδιά ηλικίας 15-16 ετών και πάνω.
Ακόμη να σημειωθεί ότι ο εορτασμός των Πολιούχων της πόλης συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Κορυδαλλού.
Τέλος, μετά το πέρας της λιτανείας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Γεώργιο Ζώρζο για την άριστη διεξαγωγή της πανηγύρεως και ευχαρίστησε τους τοπικούς άρχοντες και την μαθητιώσα νεολαία για την τιμητική τους παρουσία.
«Λαμπρή ήταν η σημερινή ημέρα που εορτάσαμε τους Πολιούχους του Κορυδαλλού, έτσι εύχομαι και στους εκατοντάδες πιστούς κάθε ηλικίας που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό και συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες, η ζωή σας να είναι μέσα στο φως. Να μην ξεχνάμε πως η Εκκλησία είναι η μητέρα μας, είναι το λιμάνι που ξεκουράζεται η ψυχή μας, γι’ αυτό μην παραλείπετε να κοινωνείτε των Αχράντων Μυστηρίων» – τόνισε ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

ΠΗΓΗ: ekklisiaonline.gr