Σε ηλικία 85 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο ηθοποιός που είχε συνδυάσει τη ζωή του με το θέατρο

Σε ηλικία 85 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο ηθοποιός που είχε συνδυάσει τη ζωή του με το θέατρο.

Σπούδασε δίπλα στον Κάρολο Κουν και όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου το 2020, «Ο Κουν ήταν το άλφα και το ωμέγα της όποιας αξιοσύνης μου».
«Ο Κουν ήξερε να χτίζει ρόλους, παραστάσεις,  και ηθοποιούς. Ήταν ένας μάστορας του θεάτρου. Δεν ήταν εύκολο να βρεις μια αντίστοιχη προσωπικότητα, ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση», είχε πει στη συνέχεια.
«Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε το θλιβερό νέο. Την τραγική απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό, το θέατρό μας και την οικογένεια των καλλιτεχνών. Μάθαμε την αποχώρηση από την ζωή του σπουδαίου ηθοποιού, ανθρώπου, αγωνιστή, συνδικαλιστή, οικογενειάρχη, Γιώργου Μιχαλακόπουλου… Το στίγμα που αφήνει δεν θα ξεχαστεί και τον ευγνωμονούμε για την παρακαταθήκη που μας αφήνει. Θερμά συλληπητήρια στην αγαπημένη του σπουδαία Αθηνά και τα παιδιά του».

 

«Η σύζυγός μου εγκατέλειψε την καριέρα της. Έπαιζε με τον Αλεξανδράκη στο “Έγκλημα και Τιμωρία”. Ήταν μια θυσία, θα την πω εγώ, γιατί τέτοια ήταν, για να προχωρήσω εγώ και να ασχοληθεί εκείνη με τα παιδιά. Κακώς γιατί έπρεπε να κοιτάξει και εκείνη και την δική της πορεία. Αλλά προτίμησε την οικογένεια και τα παιδιά.
Δεν έπαιζα το παιχνίδι του πατέρα, με τον χάρακα και την αυστηρότητα. Με συζήτηση και συνεννόηση και στα πιο απλά πράγματα. Ήμουν δίπλα τους, νομίζω ότι η σχέση με της κόρες μου είναι πολύ καλή».

Οι ταινίες που συμμετείχε

Ο ίδιος δήλωνε πως ο Κάρολος Κουν δεν επέτρεπε στους ηθοποιούς του να ασχολούνται με τον κινηματογράφο ή τις διαφημίσεις, για να μην «χαλάσει η στόφα τους από το σταριλίκι». Ωστόσο, εκείνος είχε λάβει μέρος σε μερικές πολύ επιτυχημένες ταινίες, οι οποίες πλέον θεωρούνται κλασικές στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.
Συνεργάστηκε με τη Τζένη Καρέζη στο «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» και με τη Μάρθα Καραγιάννη στο «Η Ωραία του Κουρέα», αλλά η ταινία από την οποία τον θυμόμαστε οι περισσότεροι είναι το «Ξύπνα Βασίλη» (1969), όπου υποδύεται τον ποιητή Τιμολέοντα Φανφάρα.
Το ποίημά του «Μαύρα κοράκια, κόκκινα κοράκια» και οι στίχοι «και το μυαλό μου είναι θολό, πω πω πω» μέχρι και σήμερα σκορπίζουν γέλιο.
Στο έργο πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, η Τασσώ Καββαδία και η Έλενα Ναθαναήλ.
Στο θέατρο, είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ο θάνατος του εμποράκου», «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» και «Το τίμημα».